Sub Menu

Eίσοδος Μελών

Who's Online

Έχουμε 473 επισκέπτες συνδεδεμένους

Καλώς ήρθατε

στον Ιστοχώρο του Λογοτεχνικού Club,που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν την λογοτεχνία και επιθυμούν να προβάλλουν αυτό το κομμάτι του πολιτισμού μας σε όλον τον κόσμο.

Εκτύπωση PDF
RSS
LOGO PAGE ** Πεζογράφημα 1,000,000, . Μερος 4 . κ μια αφιερωση
 

1,000,000, . Μερος 4 . κ μια αφιερωση Hot

Μια αφιερωση:

Σημερα που πηγα να υποβαλω το 4 μερος του διηγηματος 1,000,000, ειδα το: « Πολύ σπανιως» του Καβαφη. Ασφαλως εκατσα κ το ειδα κ το ακουσα,

υστερα αναψα ένα κερακι,

κ αυτό, η φλογιτσα του, χαρουμενη με τον αερα να παιζει,

κ ολο επαιζε χαρουμενη,

μεχρι που στα χερια μου εμεινε το λυωμενο κερι,

το λυωμενο κερι,

που μυριζε μελισσοκερι,

μαζεμενο από τις μελισσες απο ολων των ειδων τα ανθη.

Αφιερωμενο στο logoclub μας,

με μεγαλη εκτιμηση κριστοφ. Δικος σας

1,000,000. Μερος 4

Γιωργος Ζορμπας. Ο ανθρωπος που ενεπνευσε τον Νικο Καζαντζακη κ εγραψε τον Αλεξη Ζορμπα του.Επειδη ο Καζαντζακης εγραψε τον Ζορμπα του, η εκκλησια τον απελασε κ τον εστειλε σε μια χωρα που ονομαζεται κολαση. Μεσα στον παραδεισο ζουν ολοι οι παπαδες, οι πάπες, κ οι ιερείς ολων των θρησκειων . Κ ασφαλως εχουν το δικαιωμα να αφηνουν να μπουν μεσα μονον οι πιο ηθικοι,

Είναι οι πορτιερηδες.

Κοιταξε να δεις ανθρωπακο της μπιζινας:

Η μπιζινα σε σερνει από την μυτη κ σε τραβολογα στα δικαστηρια, σαν μαρτυρα

κατηγοριας,

για υποθεσεις που αφορουν μπιζινεσμεν.

Κατι σαν Πιλατος κ ιερα εξεταση.

Τελικα καταδικαζεται ο ανθρωπος στο πυρ το εξωτερον.

Ετσι όλα είναι τακτοποιημενα ομορφα στα ραφια. Δεξια είναι τα καλα κ αριστερα είναι τα κακα.

-Τι ψηφιζεις;

-Δεξια. Μητσοτακη.

-Πολυ ωραια. Εισαι στον παραδεισο.

-Εσυ, φιλε, τι ψηφιζεις;

-Κοκκινο. ΚΚΕ. Κομμουνισμος. Παπαρηγα.

-Αριστερος. Ετσι πουλακι μου;Κολαση.

- Μα, ειμαι αθεος κ δεν τα πιστευω αυτά.Η θρησκεια είναι το οπιο του λαου.

-Μην φωναζεις ,θα μας ακουσουν, θα μας καταλαβουν. Κ μεταξυ μας ουτε κ γω τα πιστευω. Υπακουω τους ανωτερους. Εκτελω διαταγες ανωτερων. Κ για να είναι ανωτεροι κατι θα ξερουν καλυτερα από μας. Μεταξυ μας όμως, ουτε κ γω τα πιστευω. Εκτελω εντολες. Βγαζω το μεροκαματο μου. Καπως πρεπει να ζησω κ γω. Εχω παιδια κ οικογενεια να θρεψω κ τα εξοδα είναι ολοενα κ περισσοτερα.

Νικος Καζαντζακης κ Αλεξης Ζορπας. Η εκκλησια τον αφορησε.Εβγαλε ανακοινωση ότι πλεον ο κυριος Καζαντζακης δεν ανηκει στους κολπους της. Ασυμφωνια χαρακτηρων.

Κ πλεον ο Νικος Καζαντζακης εχει πεθανει κ δεν βρισκεται αναμεσα μας. Επισης κ αυτοι που τον αφορησαν είναι κ αυτοι στους ουρανους,

εκει που το δεξια κ το αριστερα δεν εχει κανενα νοημα,

κ που ακομα κ οι λεξεις μοιαζουν να εχουν βαρος κ υποσταση σαν υλη, σαν τα φαντασματα που τριγυριζουν στα χαλασματα φωναζοντας ονοματα κ κραυγες. Κ οι κραυγες δεν είναι τιποτε άλλο από την ζωη που δεν ζησαμε ,

κ το σπουδαιο βιβλιο του Καζαντζακη «Αλεξης Ζορμπας» δεν είναι παρα η ζωη που ηθελε να ζησει ο Καζαντζακης κ δεν εζησε. Ηθελε να ηταν ενας Ζορμπας. Ολοι θα θελαμε να ειμασταν Ζορμπαδες κ να απολαμβανουμε την ζωη όπως μας ερχεται κ να την χαιρομαστε, αλλα δεν εχουμε τα κοτσια . Γιατι Ζορμπας σημαινει εραστής της ζωης. Ενας γυναικας εραστης της ζωης,

κ ολων των ειδων οι μπιζινεσμεν σου φραζουν τον δρομο,

δεν σε θελουν Ζορμπα,

αλλα ένα υπακουο κατσικακι. Η κοινωνιες δημιουργουν δουλους υποταγμενους κ όχι Ζορμπαδες. Δεν την συμφερει. Εχει να κανει με την ευφυια. Δουλος σημαινει ανοητος. Ζορμπας σημαινει ευφυια. Ευφυια σημαινει ελευθερια. Ειναι ταυτοσημες εννοιες. Αξεχωριστες. Ευφυια-Ελευθερια είναι μαζι.

Ο Στελιος μας εχασε την φωνη του. Εκει που ηταν στα υψη εχασε τα παντα. Ειναι όπως το χρηματιστηριο. Από την μια μπορει να κερδισεις πολλα, από την άλλη μπορει να χασεις τα παντα. Εχασε τα παντα. Καθοταν εκει στο παγκακι, μονος του κ επαιζε το μπουζουκακι του, όταν τον πλησιασε μια γυναικα. Σηκωσε τα ματια του από το μπουζουκι κ την κοιταξε. Δεν ηταν μια συνηθισμενη γυναικα. Σιγουρα ειχε όλα αυτά τα σχετικα, δηλαδη ωραιες καμπυλες, ομορφα στηθη, πανεμορφο προσωπο κ τα μαλλια της μακρια μεχρι το μπουστο της, ομως με κανενα τροπο δεν θα ηθελες να την κατακτησεις. Για να σου δωσω να το καταλαβεις θα σου φερω ένα παραδειγμα . Εστω ότι ειμαστε την περιοδο της κατοχης κ συ εισαι ανθρωπος του ΕΑΜ(Εθνικο Απελευθρωτικο Μετωπο). Εισαι εγκλωβισμενος κ περιμενεις μερες τωρα τον συνδεσμο για να σε φερει σε επαφη με τους συντροφους σου. Περιμενεις κ περιμενεις κ γυρω σου ψαχνουν οι γερμανοι να σε βρουν. Ξερουν ότι βρισκεσαι καπου εκει γυρω κ προσπαθουν να σε βρουν. Πρεπει να σε βρουν, γιατι εισαι ο ανθρωπος που ανατιναξε την γεφυρα κ σταματησε ο ανεφοδιασμος του στρατου τους. Ο ιδιος ο χιτλερ εδωσε διαταγη να σε πιασουν κ ο αξιωματικος των Ες-Ες που αναλαβε την υποθεση,μεσα σε10 μερες πρεπει να σε συλλαβει, αλλιως …Ο χιτλερ εδωσε διαταγη: «θελω καποιον στο φερετρο. Τον Εαμιτη η εσενα. Σου δινω προθεσμια 10 μερες να τον συλλαβεις».Αυτα ειπε ο χιτλερ κ ηταν πολύ αποφασισμενος να το κανει, γιατι ο γερμανικος στρατος ειχε συνεχεια ηττες κ ηθελε εστω κ μια μικρη νικη. Το κεφαλι του συντροφου επι πικακι.

Λοιπον ο συντροφος ειναι σε μεγαλη αγωνια κ ξαφνικα εμφανιζεται ο συνδεσμος. Μια γυναικαρα συντροφισσα. Αγκαλιαζονται. Κ περιμενουν μαζι σιωπηλοι, κρατωντας το χερι ο ενας του αλλου κ οι περιπολοι ακουγονται συνεχως εξω ολο κ πιο κοντα τους. Σε δυο ωρες από τωρα, δηλαδη στις 10 το βραδυ, θα πρεπει να βγουν από την κρυψωνα, γιατι τους περιμενουν στο τελος της οδου Πατησιων, δυο αλλοι συντροφοι με δυο μοτοσυκλεττες να τους φυγαδεψουν.

Ο Στελιος συναντησε την συντροφισσα. Τον συνδεσμο. Τον συνδεσμο με τον εξω κοσμο. Η πανεμορφη συντροφισσα που συναντησε ονομαζεται Καρδιά. Καρδια.

Πιθανον ο αναγνωστης περιμενε κατι άλλο. Πιθανον περιμενε ένα θαυμα. Πιθανον περιμενε καποιον με θεραπευτικες ιδιοτητες να του θεραπευσει την φωνη κ να του δωσει κ ένα ματσο λεφτα κ να του δωσει κ δοξα κ παιδια κ ένα ωραιο χαπι εντ. Τιποτε από όλα αυτά τα σπουδαια. Συνεβηκε κατι πολύ απλο κ μονο που το αναφερω ντρεπομαι. Συναντησε την Καρδια του.

Η καρδια είναι η γκομενα που περιμενει στην γωνια για να την συνατησεις,

κ παντα την προσπερναμε αδιαφοροι,

γιατι το μυαλο μας είναι απασχολημενο με μεγαλα κ σπουδαια πραγματα:

Πούλα! Αγόρασε!Πηγαινε στο φεγγαρι.

Καρδια; Με μαλακιες θα ασχολουμαστε τωρα;

Ο Στελιος συναντησε αυτή την μαλακια. Την Καρδια. Κ την εβαλε στην καρδια του. Κ απεδω κ περα η ιστορια μας θα ακολουθα την καρδια. Θα είναι ο συνδεσμος μας με τον εξω κοσμο. Η γεφυρα με το μυστηριακο που μας περιβαλλει.

Νομιζω, καπου ειχε πει ο Ωνασης, ότι θα εδινε τα παντα, αν μπορουσε να φερει πισω τον γιο του. Αυτό είναι μια δηλωση της καρδιας. Ολοι μας όταν ερχομαστε αντιμετωποι με το μυστηριακο που μας περιβαλλει επικαλουμαστε την καρδια. Δειχνει να είναι αορατη κ μια ταπεινη υπαρξη. Δεν υπαρχει εκει εξω, αλλα την εχουμε ολοι μας. Είναι μεσα μας κ οποτε την χρειαστουμε είναι εκει να βοηθησει όπως μπορει. Κ παντα βοηθα. Παντα. Κ αφου μας βοηθησει την εγκαταλειπουμε κ ξαναασχολουμαστε με τα κοινα. Η καρδια είναι όπως το σωμα μας. Ποτε δεν θα μας πει: Μη. Ποτέ.Το σωμα μας κ η καρδια μας. Το σωμα είναι ο συνδεσμος με την υλη κ η καρδια με το αυλο. Ειμαστε ταυτοχρονα δυο καταστασεις κ υλη κ αυλο. Καποιος Μαγος εκει εξω ειπε: « Εισαι απεραντος κ θα σε συσκευασω μεσα σε ένα σωμα». Το’ πε κ το κανε. Εκανε εμενα.

Κ μετα ο ο ιδιος μαγος ειπε: «Θα γινω απεραντος. Θα διαλυσω τον εαυτο μου μεσα στην απεραντοσυνη». Κ τον διελυσε. Εγινε ο Κοσμος κ ο μη Κοσμος. Ο θεος.

Απ’εδώ κ περα η ιστορια μας θα γινει ένα απλο πειθηνιο στρατιωτακι που θα παιρνει διαταγες κατευθειαν από τον στρατηγο. Την καρδια.

-Διεταξε στρατηγε μου!

Κ μονο που αναφερεις :«στρατηγε», κ αυτή τοσο ντροπαλη.

Κ μονο που λες: « διεταξε»,κ αυτή κοιταζει γυρω της.

Κ μονο που λες: «μου», δικη μου, κ αυτή γυριζει κ φιλα τον γειτονα,

τον φιλο σου τον Κωστα κ την Βαγγελιω. Είναι μια γυναικα ελευθερων ηθων. Ενας Χιππυς.

Εκει, κατω από το φαναρι του δρομου, ο Στελιος αγκαλια με την γκομενα. Μονοι τους. Κ γυρω τους οι γερμανοι, οι αμερικανοί, οι ευρωπαίοι, ο οχλος, να σηκωνουν τα οπλα κ να φωναζουν εξαγριωμενοι: σκοτωστε τους.

συνεχιζεται

*************************************************************************************************************************

Το logoclub

Ευχαριστεί πολύ τον Κριστοφ για τα καλά του λόγια και για την αφιέρωση ! Ευχόμαστε στο μέλος μας Καλή Συνέχεια !


Διαχείριση

Κριτικές Χρηστών

There are no user reviews for this listing.

 

 
 
Powered by jReviews

Κριτικές : Advanced Search

Κατηγορία:     Keywords: